joukkueSB

VJS:n ykkösjoukkueet pelileirillä Englannissa, osa 2

Vantaan Jalkapalloseuran PU14 ja PU13 ykkösjoukkueet olivat yhteisellä pelileirillä Englannissa. Tässä matkaraportin osa kaksi, jossa avataan lyhyesti kansainvälisten otteluiden hyödyntämistä arjen pelaajakehityksessä. Osan yksi löydät täältä.

Suomalaisessa juniorijalkapallossa on viimeisen vuosikymmenen ajan ollut kansainvälistyvä kehityssuunta. Yksi keskeinen osa tätä ilmiötä on joukkueiden erilaiset pelireissut Euroopassa, joita Vantaan Jalkapalloseuran kilpailulliset joukkueet myös säännöllisesti tekevät. VJS:n tekninen johtaja Kimmo Eronen, edellisessä matkakertomusosassa näiden matkojen tärkeimmiksi tavoitteiksi nousivat minäpystyvyys ja jalkapallosivistys; miten kovatasoiset eurooppalaiset ottelut auttavat näitä tavoitteita saavuttamaan?

– ”Kovat” vastustajat eivät itsessään auta mitenkään, sen sijaan nimekkäät vastustajat ovat näiden reissujen tärkein anti. Koko Suomen kaikissa ikäluokissa on yhteensä ehkä 1-4 juniorijoukkuetta jotka tarvitsevat lisää kovia pelejä kansainvälisiltä reissuiltaan, mutta jokainen kilpailullisesti tavoitteellista toimintaa tekevä ryhmä tarvitsee nimekkäitä eurooppalaisia vastustajia joka kaudelle. Luonnollisesti nimekkäitä seuroja vastaan pelatessa myös otteluiden taso on kova ja korkea.

Southamptonin treenikentän automaattikamerakuvaus mahdollisti erinomaiset videomateriaalit joukkueille, kuvassa U14 Southampton v VJS

Miksi vastustajien nimekkyys on noin keskeisessä roolissa?

Jo aiemmin mainitun minäpystyvyyden vuoksi. Onnistumisen kokemukset seuraa vastaan jonka näet telkkarista tai huippusarjojen sarjataulukoista antavat suomalaiselle ainutlaatuisen kokemuksen tunteen huippujalkapalloon kuulumisesta ja sitä kautta ruokkivat minäpystyvyyttä todella tehokkaasti. Sama ilmiö ei tapahdu jos vastustaja on pelaajille tuntematon.

VJS:n U14 & U13 ykkösjoukkueet pääsivät pelireissullaan pelaamaan useaa nimekästä Valioliigaseuraa vastaan, joten nimekkyysnäkökulma oli erinomainen. Miten tällaisesta kansainvälisestä tapahtumasta saa parhaan mahdollisen hyödyn irti?

– Urheilullinen valmistautuminen ja tapahtuman huomioiminen vuosi-, jakso- & viikkosuunnitelmissa on tietenkin kaiken lähtökohta. Se on kuitenkin vasta ensimmäinen askel tapahtuman hyödyn optimoimisessa, seuraavat askeleet ovat henkisen valmennuksen huomioiminen tapahtumaan valmistautumisessa ja sen purkamisessa, sekä matka-ajan täysipainoisessa hyödyntämisessä.

Mikä tällaiseen optimoimiseen on paras tapa?

– Yhtä parasta tapaa ei ole, paljon riippuu matkaan lähtevän joukkueen lähtökohdista. Tässä hieman avattuna minkälaisilla toimintatavoilla VJS:n U13 ykkösjoukkue osin yhdessä U14 joukkueen kanssa toimi.

– Pari kuukautta ennen matkaa aloitettiin yhteinen joukkueen tavoitteenasetteluprosessi, joka saavutti lopullisen muotonsa reissun aikana ennen viikonlopun nimekkäimpiä pelejä. Tavoitteenasettelu on henkisen valmennuksen valmentautumistekniikoista yksi tehokkaimmista ja sen harjoittelu on erittäin tärkeää nuorelle urheilijan alulle. Olennaisinta ei ole asetettu tavoite ja sen saavuttaminen, vaan prosessin vaikutukset pelaajan arkeen ja ajatteluun.

VJS PU13/1 tavoitteenasettelua: valmentajan rooli ollut keskusteluttaa ja muotoilla sanoja, kaikki sisällöt ovat pelaajien luomia ja päättämiä

– Matkan aikana erilaisista tapahtumista ainakin Southamptonin Akatemia ja Stamford Bridge -vierailuista jäi pelaajille paljon henkistä kotiin vietävää. Toisenlainen todellinen onnistuminen oli pelaajien vertaispalautteet. U13 & U14 joukkueiden pelaajat saivat toisesta joukkueesta oman pelipaikan pelaajan pariksi, molemmat seurasivat toistensa ottelut ja antoivat henkilökohtaisen palautteen. Pelaajat heittäytyivät haasteeseen hienosti ja jotkut pelaajien keskinäisistä keskusteluista venyivät melkein puolituntisiksi.

U13 pelaajan muistiinpanoja U14 pelaajan pelaamisesta palautekeskustelua varten

Pelaajien palautekeskustelu käynnissä

– Matkan jälkeinen prosessointi on tietenkin vielä kesken. U13 pelaajilla on ollut kotitehtävänä kerrata matkan oppeja monesta eri näkökulmasta. Näiden havaintojen kautta lähdemme yhdessä purkamaan reissun antia. Tavoitteena on että lisääntynyt jalkapallosivistys ja minäpystyvyys näkyy loppujen lopuksi pelaajien arjessa kolmella tavalla: yleisellä lisääntyneellä kiinnostuksella jalkapalloa kohtaa, pelaajan oman tekemisen laadussa ja pelaajan oman tekemisen määrässä.

Pelatut ottelut*:
U13: Crystal Palace U12 v VJS 2-5
U14: The Eight v VJS 0-19
U14: West Ham v VJS 1-5

U13: Miniturnaus
Avanti (NL) v VJS 0-3
West Ham v VJS 2-1
Millwall v VJS 0-0

West Ham 6p
VJS 4p
Millwall 4p
Avanti 3p

U14:
VJS v Cardiff 0-1
VJS v Southampton 1-2

U13:
VJS v Cardiff 0-3
VJS v Southampton 1-2
VJS v Cardiff 0-1
VJS v Southampton 2-0

* Tuloksia tulkitessa on hyvä muistaa, että englantilaiset joukkueet ovat suomalaisia hieman nuorempia erilaisen ikäluokkajaottelun vuoksi