Koutsit

VJS:n valmentajat ja pelaajat tutustuivat Willem II:n toimintaan Hollannissa

VJS:n urheilutoimenjohtaja Marko Kolsi, talenttivalmentaja Miika Nuutinen sekä VJS:n nuoret pelaajat Otso Koskinen ja Otto Hannula vierailivat Hollannissa 6 päivän ajan tutustumassa Willem II Tilburgin toimintaan. 

VJS:n nelikon matkakohde oli Tilburgin kaupunki Hollannissa, jonne lähdettiin maanantaiaamuna. VJS:n urheilutoimenjohtajan ja talenttivalmentajan lisäksi matkalle pääsivät mukaan VJS:n kaksi nuorta pelaajaa: Otso Koskinen (s. 2003) ja Otto Hannula (s. 2005). Matkan pääkohteena oli Hollannin pääsarjassa – Eredivisiessä – pelaava jalkapalloseura Willem II Tilburg, jonka toimintaan ja junioriakatemiaan ryhmä tutustui 6 päivän ajan.

-Matkan tarkoituksena oli saada meidän nuorille pelaajille kokemus ja mahdollisuus harjoitella kansainvälisessä ympäristössä ulkomaisessa akatemiassa ja lisäksi mahdollisuus valmennukselle päästä tutustumaan junioriakatemian valmennukseen ja sen toimintaan. Kolmas tavoite on luoda yhteistyö seurojemme välille. Käymiemme keskustelujen perusteella seurassa oltiin erittäin kiinnostuneita tekemään yhteistyötä VJS:n kanssa, urheilutoimenjohtaja Marko Kolsi valottaa matkan tavoitteita.

Marko Kolsi tietää, mistä puhuu. Mies itse pelasi jalkapalloa ulkomailla ammattilaisena yhteensä vajaa 9 vuotta, joista Willem II:ssä kaksi vuotta, kaudet 2004-2006, ollessaan 19-21-vuotias. Vaikka pelaajavuosista on jo aikaa, on Willem II:n seurataustoissa, faneissa ja sponsoreissa vielä paljon tuttuja, vaikka pelaajat ovat jo vaihtuneet. Marko onkin edelleen tunnettu hahmo Tilburgissa.  Kun VJS:n nelikko seurasi edustusjoukkueen harjoituksia, kului vain muutama minuutti, kun paikalle osunut tuttu hollantilainen toimittaja tuli tervehtimään ja kaivoi haastatteluvälineet esille. Uutinen Kolsin ”paluusta” päätyikin lähes saman tein paikallisen sanomalehden sivuille – kansilehdellä kuva Kolsista seisomassa entisen seuransa kotikentällä VJS:n seuravaatteissa.

Matka Willem II:n vieraaksi toteutuikin juuri Markon pelaajauralta jääneiden henkilökohtaisten suhteiden kautta. – On hienoa, että pystyimme mahdollistamaan nuorille pelaajille ainutlaatuisen kokemuksen akatemian olosuhteissa. – Pojat pärjäsivät hienosti. Molemmat osallistuivat oman ikäluokkansa mukana neljään harjoitukseen ja he saivat seuran valmennukselta ja akatemiajohtajalta hyvää palautetta. Meille valmentajille tärkeää oli nähdä pelaajamme erilaisessa – hiukan haastavammassa – ympäristössä ja samalla näimme, mitä pitää kehittää. Toki on vaikeaa nuorille pelaajille, että ympäristö on erilainen, on uusi ja outo kieli, uudet pelaajat ja erilainen kulttuuri, mutta lyhyessä ajassa pojat pääsivät kuitenkin hyvin mukaan, Marko kiittelee.

Talenttivalmentaja Miika Nuutinen näkee, että VJS:n pelaajat pystyivät käyttämään vahvuuksiaan myös tuossa ympäristössä, joka on meille hyvä signaali siitä, että pelaajat ovat hyvällä tiellä kehittymisensä suhteen.  Samalla saatiin tärkeää informaatiota pelaajille henkilökohtaisista kehityskohteista, jotka ohjaavat harjoittelua omassa arjessa. Harjoittelun näkemisen ja kokemisen kautta pelaajat saivat lisäymmärrystä siitä, mitä kansainväliselle tasolle pääseminen vaatii.

Kansainvälistä jalkapallotunnelmaa ryhmä pääsi aistimaan matkan aikana myös treenien ulkopuolella. Paikan päällä he seurasivat paikallista 1-divisioonan ottelua RKC Waalwijk – Jong PSV ja katsomossa VJS-tiimin mukana oli PSV:n juniorijoukkueita valmentava ex-maajoukkuepelaaja Joonas Kolkka. – Lauantaina katsoimme nuorten joukkueiden sarjapelejä ja illalla edustusjoukkueen ottelua Willem II – PSV, Marko kertoo. Ottelu oli Willem II:n osalta historiallinen, kun se nappasi 5-0 voiton sarjajohtajasta, joten ikimuistettavaa jäi jo siltäkin kantilta katsottuna kaikille takataskuun. Tunnelma stadionilla oli hulppea, koska voitto oli tärkeä tekijä taistelussa sarjapaikasta. Taustalla oli Willem II:n päävalmentajan eroaminen tehtävästään fanien painostuksesta juuri kolme päivää ennen ottelua, joten siinäkin suhteessa ryhmä pääsi kokemaan futiskulttuuria pahimmillaan ja parhaimmillaan. – Olimme seuraamassa edustusjoukkueen kahdet harjoitukset ennen peliä, joten saimme myös hyvän kuvan siitä, miten joukkue valmistautuu itse otteluun.

Marko, mitä muistikuvia sinulla on siitä ajasta, kun itse 19-21-vuotiaana olit seurassa ja nyt katsot 13-15-vuotiaiden VJS-pelaajien harjoittelua junioriakatemian kanssa? – Ei sitä suoraan voi tokikaan verrata, mutta kyllä peli on siitä ajasta nopeutunut ja tullut fyysisemmäksi. Iso haaste meille, että miten pystytään kehittämään pelinopeutta ja kovuutta ja vastaamaan tähän. Hollannissa vallitsee yleisesti vahva kilpailemisen kulttuuri, joka paistaa päivittäisessä tekemisessä, Marko kertoo. VJS-pelaajien näkökulmasta tunne pelinopeudesta on sama: -Matkasta jäi meille tosi hyvä fiilis ja pystyttiin omasta mielestämme sopeutumaan edellä mainittuihin vaatimuksiin, Otso ja Otto kuvaavat reissun antia.

Miten yhteistyö toteutuu jatkossa? – Näen, että Willem II:lla on tällä hetkellä hyvät tekijät seurajohdossa ja halu kehittyä seurana ja kehittää seuran omaa junioriakatemiaa ja edustusjoukkuetta. Mielellään teemme jatkossakin yhteistyötä seuran kanssa, aika näyttää mihin se lopulta johtaa, urheilutoimenjohtaja tiivistää.