Söderholm_2

VJS uudistaa organisaatio- ja joukkuerakennettaan – Sebastian Söderholm johtamaan urheilutoimintaa

VJS on aloittanut jo vuoden 2020 puolella prosessin uuden strategian luomiseksi ja tässä työssä ollaan loppusuoralla, sillä uusi strategia 2025 tullaan julkistamaan kokonaisuudessaan lokakuussa.

Osana uutta strategiaa VJS tulee uudistamaan organisaatio- ja joukkuerakennettaan, jotta seuralla on jatkossakin erinomaiset edellytykset strategian tavoitteiden saavuttamiseksi.

Uuden organisaatiomallin myötä VJS:n urheilutoiminta on aiempaa moniportaisempi. VJS:n urheilutoiminnasta tulee jatkossa vastaamaan urheilutoimenjohtaja, ja tähän pestiin on valittu seuran valmennuspäällikkönä aiemmin toiminut Sebastian Söderholm. Urheilutoimenjohtajan lisäksi valmennuksen johdon muodostava ikävaihekohtaiset valmennuspäälliköt. Seuran fysiikkavalmennuksesta ja maalivahtivalmennuksesta vastaavat niin ikään omat valmennuspäälliköt.

Ikävaiheiden valmennuspäälliköinä tulevat toimimaan Edward Finch (huippu-urheiluvaihe), Velimatti Helasterä (nuoruusvaihe), Petteri Neuvonen (lapsiurheiluvaihe 2) sekä lapsiurheiluvaihe 1:n (aiemmin nappulavaihe) valmennuspäällikkö, joka julkistetaan myöhemmin. Ikävaiheen valmennuspäällikön tehtävien lisäksi kaikki ovat jatkossakin mukana joukkuevalmennuksessa.

Fysiikkavalmennuspäällikön tehtävistä vastaa Jukka Haarala ja maalivahtivalmennuspäälliköiden tehtävistä Ayoze Mentado (huippu-urheiluvaihe) ja Ville Silfverberg (nuorisourheiluvaihe ja lapsiurheiluvaihe 2).

VJS:n toiminnanjohtaja Kim Ekroos on tyytyväinen niin uudistukseen kuin valmennuksen johtoonkin.

– Uudistus on hyvin tervetullut, sillä tällä pystymme parantamaan johtamista, lisäämään valmennuksen ja joukkueiden tukea ja toisaalta työnkuvien selkeytyksellä pyritään myös vastuiden ja velvollisuuksien tasaisempaan jakautumiseen seuran valmennuksen johdon kesken. Totta kai aina kun luodaan uutta, odotettavissa on asioita, joita tulee matkan varrella korjata, mutta tämä mahdollisuus on huomioitu ja tarvittavien muutosten nopeaankin toteuttamisen sitouduttu. Tehtävä vaatii kovaa osaamista, ja siksi tehtäviin valitut ovat huipputekijöitä, joiden johdolla olemme jatkossa varmasti entistäkin vahvempia. Olen todella tyytyväinen, että jokainen tarttui mahdollisuuteen, jonka ovat omalla työllään ansainneet, Ekroos toteaa.

Urheilupuolen uudistuksen ohella uudistetaan myös edustusjoukkuetoimintoa, joka tullaan eriyttämään emoseurasta omaksi yhtiökseen. Muutoksella rakennetaan organisaatiota, joka pystyy takaamaan edustusjoukkueille menestyksen edellytykset ja mahdollisuuden ottaa tulevaisuudessa seuraavat askeleet kohti seuraavia sarjatasoja. Seuran hallituksen puheenjohtaja Kaj Björkqvist onkin tyytyväinen kehityksen suuntaan ja prosessin tilaan.

– Eriyttämiseen liittyvä suunnittelu aloitettiin jo ennen kauden 2021 alkamista. Toiminnan eriyttämisellä pyritään varmistamaan edustusjoukkuetoiminnan monipuoliset mahdollisuudet markkinoinnin ja myynnin osalta sekä entistäkin vetovoimaisemman pelaajaputken kehittyminen. Eriytymisen tuloksena molemmat edustusjoukkueet siirtyvät perustettavan uuden VJS:n omistaman osakeyhtiön joukkueiksi. Tällä hetkellä eriyttämisprosessi on vaiheessa, jossa etsitään sopivia henkilöitä edustusjoukkueiden organisaatioon. Prosessi etenee vielä kuluvan kuun aikana, ja valmista tulee viimeistään ensi kuun loppupuolella, Björkqvist toteaa

Organisaatiorakenteen lisäksi myös henkilöstöön tulee muutamia muutoksia, sillä seuran teknisenä johtajana vajaat neljä vuotta toiminut Kimmo Eronen siirtyy urallaan uuteen vaiheeseen ja uuteen ympäristöön.

– Kimmon tasoisen ammattilaisen menetys kirpaisisi mitä tahansa yhteisöä, ja mekin olisimme luonnollisesti pitäneet hänet riveissämme enemmän kuin mielellämme. Kimmo on tehnyt isossa roolissa vahvaa työtä seuran valmennuksen johdossa ja etenkin VJS-Metodin kehittämisessä, ja on venynyt toimenkuvansa ulkopuolelle, kun seuran etu on sitä vaatinut. Ymmärrämme kuitenkin kaikki, että elämässä ja jalkapallossa tulee vastaan erilaisia mahdollisuuksia, ja toivotammekin Kimmolle isojen kiitosten myötä menestystä uusissa tehtävissään, joihin mies kauden jälkeen suuntaa. Saappaat ovat isot, mutta muutokset ovat aina mahdollisuuksia, ja sellaisena me tämänkin haluamme ottaa, Ekroos jatkaa.

Erosen lähdön myötä seuran valmennuksen johdossa ei enää ole teknisen johtajan toimea. Vapautuneet resurssit valjastetaan joukkuetason valmennukseen ja sen tukemiseen.

Toinen varmistunut lähtijä on kauden 2021 hoitovapaalla ollut, seuran tämän hetken pitkäaikaisin työntekijä Juha Pekkanen. Pekkanen siirtyy seuramaailmasta kokonaan uusille urille ja uusien haasteiden pariin.

– ”Pekun” lähdön myötä seurasta lähtee aimo annos kokemusta ja lasten valmennuksen ammattitaitoa. Myös Pekulle oli varattu merkittävä ruutu seuraavalle kaudelle, mutta pitkän, lähes 14 vuoden VJS-uran jälkeen uusiin haasteisiin siirtyminen on täysin ymmärrettävää. Pekun mittava ura ja panos seuran eteen ei onneksi lopu kokonaan, sillä mies nähtäneen kentällä jatkossakin oman jälkikasvunsa mukana vanhempivalmentajana. Tästä huolimatta pitkä rupeama on massiivisen kiitoksen ja kumarruksen arvoinen, Ekroos päättää.

Samassa yhteydessä organisaatiouudistuksen kanssa uudistuu myös seuran joukkuerakenne. Eri ikävaiheet muodostuvat aiempaa vahvemmin ikäluokkien pelimuotojen mukaan, jonka myötä U9-ikäluokka kuuluu uudessa mallissa lapsiurheiluvaihe 1:een (aiemmin nappulavaihe) ja U12 lapsiurheiluvaihe 2:een.

Poikien puolella ikäluokat muodostuvat jatkossa yhdestä kilpatason joukkueesta (punainen tai 1-joukkue) ja perustason joukkueesta (valkoinen). Joissain ikäluokissa käytössä olleita 2-joukkueita ei uudessa mallissa enää ole. Peliryhmiä joukkueiden sisältä muodostetaan entiseen tapaan joukkueiden pelaajamäärän mukaisesti.

Tyttöjen joukkuerakenteessa tapahtuu suurimmat muutokset, joiden myötä tytöt ja pojat tulevat tulevaisuudessa toimimaan läpi lapsiurheiluvaiheiden samoissa joukkueissa. Ikäluokissa U6-U7 tytöt toimivat normaalisti osana ikäluokka- ja aluejoukkuetoimintaa ja ikäluokasta U8 lähtien osana punaisten ja valkoisten joukkueiden toimintaa. Varsinaiset tyttöjen omat kilpajoukkueet ja mahdolliset perustason joukkueet muodostetaan lähtökohtaisesti nuorisourheiluvaiheesta lähtien. Tarvittaessa ikäluokkia yhdistetään, jotta pystymme varmistamaan tarkoituksenmukaiset ja elinvoimaiset joukkueet. Tulevalla kaudella joukkuerakenne menee alla olevan kaavion mukaisesti. Muutosta rakennetaan asteittain, joten vielä ensi kaudella mallia ei viedä käytäntöön kaikkien ikäluokkien osalta, mutta jo ensi kaudella tyttöjen kilpajoukkuetoimintaa rakennetaan ja kehitetään eteenpäin.

Uudistusten suunnittelutyö on ollut pitkä prosessi, jonka keskiössä urheilutoimenjohtaja Sebastian Söderholm on vahvasti ollut.

– Visionamme on tulevaisuudessakin olla johtava urheilijoiden kasvattaja, ja joukkuerakenteen muutokset niin pojissa kuin tytöissä on tehty tätä tavoitetta silmällä pitäen. VJS haluaa olla varteenotettava vaihtoehto kaikille Etelä-Suomen parhaille pelaajille, ja tämä tavoite vaatii koko pelaajaputken ja joukkuerakenteen uudistamista. Kuten sanottua, tyttöjen osalta muutokset ovat merkittäviä, ja tästä syystä tyttöpelaajien vanhemmille ja joukkueiden toimijoille järjestettiin kuun alkupuolella oma tiedotustilaisuus, jossa muutokset käytiin perusteellisesti läpi. Haluamme olla jatkossa merkittävä toimija huippu-urheilun näkökulmasta myös Suomen nais- ja tyttöjalkapallossa ja näimme nämä muutokset kriittisen tärkeiksi tuon tavoitteen saavuttamisen kannalta, Söderholm avaa.

Uudistukset ja muutokset eivät itsessään kuitenkaan riitä, vaan kuten aiemminkin, on kova valmennusosaamien yksi VJS:n peruskivistä.

– Olemme normaaliaikataulusta jonkin verran jäljessä, johtuen odottamattomista muutoksista, joita kesän jälkeen kohtasimme. Nyt vauhti on kuitenkin hyvä, ja valmennuspalapeli alkaa valmistumaan. Jonkin verran tulee vaihtuvuutta ja luonnollisesti lähtijöiden tilalle tulemme saamaan uusia, kovan luokan tekijöitä. Myös saamamme osa-aikaisen poikien talenttivalmennustuen myötä saamme lisävahvistusta valmennusorganisaatioomme, ja odotan vähintään yhtä malttamattomana kuin muutkin, että pääsemme pian julkaisemaan tulevan kauden valmennustiimit, kunhan saadaan vielä muutama palanen varmistettua, niputtaa Söderholm valmentajaneuvottelujen tilannetta.

VJS tiedottaa ensi kauden valmennuksesta syys-lokakuun taitteessa, ja julkaisee uuden strategiansa kokonaisuudessaan lokakuussa. Uuden strategian julkistamisen yhteydessä järjestetään myös avoin tiedotustilaisuus.

Lisätiedot:

Toiminnanjohtaja Kim Ekroos, kim.ekroos@uusi.vjs.fi
Urheilutoimenjohtaja Sebastian Söderholm, sebastian.soderholm@uusi.vjs.fi