WhatsApp Image 2022-09-08 at 09.29.08

VJS T2011 hurjassa kiidossa – mitalijahti jatkuu seuraavaksi Jyväskylässä!

Länsi-Vantaan ylpeyden 2011-syntyneiden tyttöjen joukkue on ollut hurjassa vedossa tällä kaudella. Joukkueen peliryhmät ovat tuoneet pyttyjä Myyrmäkeen oikein urakalla. Kävimme jututtamassa toista kautta joukkueen vastuuvalmentajana toiminutta Jukka Kivistä ja kuulostelemassa tunnelmia syksyn alkaessa.

– Hyviä tuloksia saatiin jo viime kaudella, mutta nyt tekemisessä on päästy uudelle tasolle, mikä näkyy myös turnausvoittoina. Koronarajoitukset vaikeuttivat harjoitteluamme viime kaudella, kun jouduimme pitkään muiden VJS-joukkueiden tapaan treenaamaan turvavälit huomioiden. Siinä tilanteessa oli haastavaa toteuttaa pelinomaista harjoittelua, mikä kieltämättä näkyi pelaamisessamme vielä viime kauden kesäjaksolla. Rajoituksissa oli alueellisia eroja, minkä takia jouduimme silloin lähtemään pelikauteen pieneltä takamatkalta verrattuna muutamiin Uudenmaan ulkopuolelta tuleviin joukkueisin. Tänä vuonna saimme ehjän talviharjoittelujakson, jonka myötä olemmekin sitten menneet isoin askelin eteenpäin, Kivinen kertoo.

Isoja askelia on tosiaan otettu: joukkueen Punainen 1 -ryhmä voitti kevättalvella Winterliigan poikien haastesarjan ja kesäkuussa juhlittiin Stadi Cupin tasosarjan voittoa. Heinäkuussa nostettiin Helsinki Cupin eliittisarjan pokaali ilmaan. Toista vuotta peräkkäin!

Punainen 2 puolestaan on tällä kaudella siirtynyt pelaamaan turnauksissa kilpatasolle, ja on pystynyt pelaamaan tasaisia pelejä muiden seurojen ykkösryhmiä vastaan. Tuorein isompi onnistuminen on elokuulta, kun Punainen 2 voitti PPJ Girls’ Cupin kilpasarjan.

Eikä tämä ilotulitus tähän lopu. Joukkueen Valkoinen ryhmä on niin ikään tuonut palkintoja Vantaalle: keväällä tuli voitto Hullari Cupista ja heinäkuussa ryhmä nappasi harrastesarjan niin ikään voiton Helsinki Cupissa!

Syksyllä vielä kovia turnauksia edessä

Seuraavaksi joukkue suuntaa kaikkien kolmen peliryhmänsä voimin Jyväskylään 10.-11.9. pelattavaan Hippo-turnaukseen, yhteen Suomen suurimmista tyttöpuolen turnauksista.

– Varsinaisia tavoitteita ei turnaukselle ole asetettu. Lähdemme hakemaan koko joukkueelle hyvää päätöstä turnauskaudelle. Eikä toki haittaa, jos mukaan lähtee mitali tai useampikin. Moni vastustaja kuitenkin syttyy meitä vastaan esittämään parastaan, ja tähänkin turnaukseen osallistuu useita sen tasoisia joukkueita, että ne pystyvät vaikeuttamaan tietämme kohti kärkisijoja, joten ei mitaleita voi mitenkään varmana pitää, Jukka toteaa kauden viimeisen turnauksen tavoitteita kysyttäessä.

Mitä joukkueen hyvien tulosten taustalla sitten on? Jukka miettii hetken ja vastaa:

– Pelaajilla on kova halu ja tahto kehittyä. Sitä eivät voi vanhemmat tai kaverit antaa, sen pitää syttyä pelaajassa itsessään. Vanhempien tuen tärkeyttä ei saa kuitenkaan unohtaa. Kuskaukset treeneihin ja peleihin sekä tietysti kotoa tuleva positiivinen kannustus kannattelevat niinäkin hetkinä, kun motivaatio tai jaksaminen on kovilla. Suurin osa pelaajiemme vanhemmista ovat aktiivisia ja lastensa lailla sitoutuneita toimintaamme, Jukka kiittelee, ja jatkaa:

– Joukkueessa on positiivinen ja kannustava ilmapiiri, joka tukee jokaisen omaa kehittymistä. Meillä jokainen saa olla oma itsensä!

Kilpajoukkueiden toiminnasta kysyttäessä Jukka summaa heti kehityksen ja menestyksen perustekijät:

– Erityisesti kilpatasolla pelaavat tai sinne tähtäävät pelaajamme ovat sitoutuneita joukkueharjoitteluun ja suurin osa on myös ymmärtänyt omatoimiharjoittelun merkityksen. Harjoittelemme tasoryhmissä, ja vaikka joukkueharjoituksissa on kova vaatimustaso ja tempo, se ei yksin riitä. On tärkeää, että pelaajat vahvistavat perustaitojaan omalla ajallaan. Kaikkea kun ei mitenkään ehditä joukkueen treeneissä tekemään. Tempoa ja kovuutta haetaan myös sarjapeleistä, joita molemmat Punaiset ryhmät pelaavat omanikäisten poikien sarjoissa: Punainen 1 tasolla 2 ja Punainen 2 tasolla 3.

Tyttöjen kilpailullinen toiminta seuran strategian keskiössä

VJS haluaa uuden strategiansa mukaisesti panostaa kilpailullisuuteen ja tyttöpelaajien kehittymiseen. Sen myötä 2011-syntyneille tytöille perustetaan ensi kaudelle virallinen kilpajoukkue, jonka toiminnan sisältö jo resurssit ovat samanlaiset kuin saman ikäisten poikien kilpajoukkueella. Vanhemmissa tyttöikäluokissa toimintamalli on jo käytössä.

– Tavoitteena on muodostaa 2011-ikäluokkaan kaksi tyttöjen kilparyhmää, jotka harjoittelevat yhtä paljon ja samassa ammattitaitoisessa ja kokeneessa valmennuksessa. Toimintaa viedään entistä tavoitteellisempaan ja kilpailullisempaan suuntaan. Kokemusta kansainvälisistä peleistä haetaan heti tammikuussa molempien ryhmien matkatessa Ahvenanmaalle pelaamaan oman ikäluokan parhaimpia ruotsalaisia joukkueita vastaan. Osa pelaajista osallistuu myös Helmariliiga-tapahtumiin kahdesti vuoden aikana, Jukka summaa alustavia suunnitelmia seuraavalle kaudelle

– Kaikki tyttöpelaajat, jotka haluavat harjoitella tavoitteellisesti aidossa kilpajoukkueympäristössä, toivotetaan lämpimästi tervetulleeksi myös VJS:n ulkopuolelta. Ottakaa vain rohkeasti yhteyttä ja tulkaa tutustumaan joukkueeseemme ja toimintaamme jo syksyn aikana. Alkuun pääsee hyvin vaikka soittamalla minulle, Jukka muistuttaa lopuksi.

VJS:stä löytyy sopivan tasoinen joukkue kaikenikäisille jalkapallosta kiinnostuneille tytöille ja pojille. Mukaan pääsee ottamalla yhteyttä oman ikäluokkansa joukkueeseen. Joukkueiden yhteystiedot löytyvät täältä.

Teksti: Annika Nyman-Paajanen, joukkueenjohtaja VJS TU11