Koponen_Hannula_Söderholm_Lalli

VJS-kasvatit Hannula ja Koponen HJK:n riveihin

VJS:n B-junioreissa tällä kaudella pelanneet Otto Hannula (2005) ja Tuomas Koponen (2005) siirtyvät Helsingin Jalkapalloklubiin monivuotisilla sopimuksilla. Yhteistyöseura HJK on ilmaissut kiinnostuksen kaksikkoa kohtaan ensimmäisen kerran jo muutama vuosi sitten, mutta seurojen ja pelaajien yhdessä laatima siirtosuunnitelma toteutui erittäin positiivisissa merkeissä pelaajakehitys ja optimaalinen siirtoajankohta huomioiden. VJS:n PU17/1 -joukkue osallistui tällä kaudella SM-karsintasarjaan, ja sarjan päättymisen myötä on hyvä aika ottaa seuraavat askeleet jalkapallouralla. Kasvattajaseurasta lähtemisen kynnyksellä pojat jakoivat ajatuksiaan menneistä vuosista, nykytilasta ja tulevaisuuden suunnitelmista.

Hannulan tie Hämeenkylästä HJK:iin

Kolmevuotias Otto Hannula potki innokkaasti palloa, josta isän kanssa heräsi ajatus lajin harrastamisesta. Varhaisimmat muistot ohjatuista harjoituksista ovat jo Hannulan varhaisvuosilta futiskoulusta. Vantaan Jalkapalloseuran joukkuetoiminnassa Otto aloitti vuonna 2010 Hämeenkylän 2004-syntyneiden joukkueessa, vuotta vanhempien joukossa. Hannulan ensimmäisenä valmentajana toimi Timo Meskanen.

Tie Hämeenkylän joukkueesta jatkui 2004-syntyneiden edustusjoukkueen kautta kaksi vuotta vanhempien poikien (2003) joukkueeseen 10-vuotiaana. Hannula kiteyttää menneitä vuosia ja parhaita muistoja VJS:ssa kilpailullisiin menestyksiin ja kokemuksiin. ”Seuratasolla parhaimmat muistot ovat Etelä-Länsiliigan ja Hesa Cupin voitot sekä useat kansainväliset turnaukset vuosien varrella.  Ensimmäiset maaottelut viime syksynä olivat myös totta kai unohtumaton kokemus.”

VJS:n merkitys Hannulalle on suuri. Seura on tarjonnut kehittävän ympäristön, sekä paljon auttavia ihmisiä pelaajan tueksi, se on ollut lähellä kotia ja ympäristö on ollut yksilölliset tarpeet huomioiva. Vaikka lopulta lähtöpäätös oli selkeä, ei se missään nimessä ollut helppo. Nyt on kuitenkin aika ottaa seuraavat askeleet jalkapallouralla ja siirtyä haastavampaan ympäristöön, jossa pääsee kovaan jokapäiväiseen kilpailuun. Hannula haluaa kiittää joukkuekavereita ja kaikkia valmentajia tuesta. Valmentajista erityisiksi kiitoksen kohteiksi Otto mainitsee monivuotisen valmentajansa, Sebastian Söderholmin, sekä kaksi vuotta seurassa toimineen talenttivalmentaja Miika Nuutisen. Lopuksi Hannula osoittaa tärkeimmät kiitokset kotiin jo tässä vaiheessa uraa, tuki ja huolto toimivat kaikessa loistavasti.

Koposen kasvu KeiKassa ja VJS:ssa

Kuusivuotiaana Tuomas Koponen aloitti jalkapallon harrastamisen kavereiden innoittamana KeiKan riveissä. Laji imi Koposen välittömästi mukaansa, ja harrastaminen tuntui hauskalta ja kivalta nuorella iällä. 11-vuotiaana Koponen siirtyi Vantaan Jalkapalloseuraan tavoitteellisemman harjoittelun ja kovempitasoisen joukkueen perässä. Kivasta harrastuksesta oli muutamassa vuodessa kasvanut Tuomakselle intohimo, joka ehkä tarjoaisi jotain muutakin, kuin mukavia hetkiä kavereiden kanssa. Koponen kuitenkin painottaa, että KeiKa oli erittäin hyvä seura aloittaa jalkapallo.

2005-syntyneiden ykkösjoukkueessa Koponen pelasi 11-14-vuotiaana, ja siirtyi 14-vuotiaana vuotta vanhempien joukkueeseen. Kuluneella kaudella Tuomas on pelannut B-junioreiden ykkösjoukkueessa. Koposen parhaisiin VJS-muistoihin lukeutuvat ehdottomasti kilpailulliset menestykset ja saavutukset, kuten Etelä-Länsi Liigan ja Hesa Cupin voitto sekä SPL-turnausten finaalipaikat 2018 ja 2019.

Koponen kuvailee Vantaan Jalkapalloseuraa positiiviseksi ympäristöksi, jossa arvostetaan ja tuetaan yksilöä. Erityiskiitokset Tuomas lähettää menneistä vuosista joukkuetovereille sekä valmentajat Tomi Romppaselle, Sebastian Söderholmille ja Miika Nuutiselle. Koposenkin kohdalla isot kiitokset suuntautuvat myös kotioloihin. Perheen tuki peliuralla on kaikki kaikessa. Tulevasta seurasta Koponen toivoo entistä kovempaa kilpailullista ympäristöä ja kokee, että nyt oli oikea aika siirtyä eteenpäin.  

Niin Hannula kuin Koponen kuvaavat tulevaisuuden tavoitteeksi ammattilaisuuden korkeimmalla mahdollisella sarjatasolla. Nuoremmille VJS-pelaajille he lähettävät seuraavat terveiset:
”Asettakaa riittävän kovat tavoitteet, tehkää kovasti töitä niiden eteen ja oikeita valintoja arjessa. Muistakaa myös hoitaa muut velvoitteet, kuten koulu, aina tyylikkäästi, jotta yhteistyö jokaiseen suuntaan on mahdollisimman helppoa ja joustavaa.”

Valmennuspäällikkö haikeana, mutta ylpeänä lähdön hetkellä

”Olen erittäin iloinen poikien puolesta ja uskon, että siirtyminen HJK:n organisaatioon on tässä vaiheessa pelaajille oikea ratkaisu”: toteaa valmennuspäällikkö Sebastian Söderholm, joka on toiminut useita vuosia molempien pelaajien valmentajana.

– HJK:n huippu-urheiluvaihe on luonnollinen jatkumo meidän laadukkaalle pelaajapolullemme. Vaikka olo on haikea, olen erittäin tyytyväinen siihen, että kyseiset pelaajat siirtyvät eteenpäin ja nimenomaan HJK:iin. Suomen mittakaavassa kyseinen seura on varmasti kokonaisvaltaisesti paras paikka näille pelaajille tavoitella omaa unelmaansa ammattilaisuudesta. Haluan samalla kiittää HJK:a erittäin laadukkaasta ja pelaajakeskeisestä siirtoprosessista, toteaa Söderholm. 

Otto ja Tuomas ovat olleet seuran historian mittakaavassa poikkeuksellisen lahjakkaita, innokkaita ja motivoituneita pelaajia, joiden pelaajakehitystä on tuettu vuosien varrella erittäin paljon. VJS:n visio on olla johtava urheilijoiden kasvattajaseura. Käytännössä tämä tarkoittaa, että tavoitteenamme on olla ydin- ja lähialueiden lapsille ja nuorille optimaalinen paikka kehittyä kokonaisvaltaisesti lapsuus- ja nuoruusvaiheessa. Pelaajien kasvaessa huippu-urheiluvaiheeseen, on parhaiden pelaajien aika siirtyä eteenpäin tavoittelemaan kansallista ja jopa kansainvälistä huippua. Yhteistyö HJK:n kanssa on erittäin tärkeää VJS:lle, jotta voimme ohjata seuran potentiaalisimpia juniori-ikäisiä talentteja ammattilaisorganisaation toimintaympäristöön, kun aika siihen on oikea.

Vantaan Jalkapalloseura toivottaa pojille paljon menestystä pelikentille ja toivoo näkevänsä pelaajia tasaisin väliajoin juurillaan, VJS:n kentillä ja tapahtumissa.

Otto Hannula (vas.) ja Tuomas Koponen pelasivat lauantaina 4.7. jäähyväisottelunsa VJS:n paidassa HJK:n 05-syntyneiden akatemiajoukkuetta vastaan.