Huuhkaja-helmari_NUV

Nuorisourheiluvaiheen Huuhkaja- ja Helmariliigassa onnistunut VJS-rupeama

Toinen kausi Huuhkaja-Helmariliigaa starttattiin U13-U15 joukkueiden osalta maaliskuussa. VJS oli vahvasti edustettuna sekä tyttöjen että poikien sarjoissa.

Ensimmäisenä tulessa oli 2008 syntyneiden tyttöjen joukkue. Tapahtumaan osallistuttiin täksi kaudeksi muodostetulla VJS-TiPS yhdistelmäjoukkueella, joten oli hienoa päästä näkemään missä mennään suhteessa Suomen terävimpiin kärkijoukkueisiin.

Testi oli heti alkuun kova, kun ensimmäisissä peleissä vastaan tulivat Honka ja HJK. Vielä emme heitä pystyneet horjuttamaan tuloksellisesti, mutta saimme ainakin heti tietää, millä tasolla tapahtumassa pitää pelata pärjätäkseen.

Seuraavat pelit sujuivat tuloksellisestikin paremmin ja lopulta sijoitus oli neljäs. Edelle pääsivät vain Honka, HJK ja Ilves. Joukkueen tavoite oli sijoittua neljän sakkiin, joka siis saavutettiin. Sen lisäksi, Inga Ek oli maalipörssin jaetulla ykkössijalla 5 tehdyllä maalilla. 

– Oli hienoa päästä kilpailullisten otteluiden osalta starttaamaan kausi 2023 maaliskuussa, Helmaripolun tapahtumassa. Tapahtuma sisälsi paljon kovatasoisia otteluita, joissa pääsimme testaamaan itseämme. Nämä olivat samalla myös ensimmäiset kilpailulliset ottelumme yhteisjoukkueen muodostamisen jälkeen, mikä lisäsi kiinnostusta entisestään, kertaa joukkueen vastuuvalmentaja Jami Vesanniemi ja jatkaa:

– Erityisen iloinen olen siitä, kuinka vahvaa henkistä kanttia joukkue osoitti tapahtuman aikana. Vaikeasta alusta huolimatta ilmapiiri pysyi positiivisena ja onnistuimme hyvin kääntämään keskittymisen seuraaviin otteluihin. Uskon myös kokoonpanomme laajuudella olleen positiivista vaikutusta vahvaan lopetukseen. Meillä oli tapahtumassa iso pelaajarinki ja ennen kaikkea paljon pelaajia, joilla oli paljon annettavaa kentällä. Tällaisissa tapahtumissa on tärkeää, että useampi pelaaja kykenee ottamaan vastuuta ja kuormaa saadaan tasattua tapahtuman aikana. 

– Kokonaisuutena tapahtuma oli positiivinen kokemus. Paljon hyviä otteluita, itsemme testaamista, ryhmäytymistä ja kehittymistä. Mikä tärkeintä, palasimme tapahtumasta vielä vahvempana joukkueena kuin olimme lähtiessämme, Vesanniemi päättää.

TU15 HELMARILIIGA TASO 4-5 KEVÄT 
Sija Joukkue O V T H M P 
FC Honka 13–2 19 
HJK 16–2 19 
Ilves 12–5 16 
VJS/TiPS YJ 7–8 13 
EPS 6–7 10 
TPS 13–9 
KuPS 3–9 
JyPK 1–19 
ONS 3–13 

PU13/1 onnistui tavoitteessaan

Seuraavana Eerikkilään saapui PU13/1 Joonatan Jänneksen johdolla. Tavoite oli olla Top 3 sijalla ja saavuttaa sitä kautta paikka syksyksi ylempään loppusarjaan. Siinä joukkue onnistuikin hienosti. EPS oli selkeästi paras joukkue tapahtumassa, mutta sen jälkeen tasaisia pelejä ja pelit menivät ristiin. Taas maalipörssin kärjestä löytyi meidän pelaaja, kun Felix Rautio oli tapahtuman maalitykki viidellä tehdyllä maalilla.  

– Huuhkajaliiga oli joukkueelta tuloksellisesti hyvä suoritus. Pääsimme tavoitteeseen, eli ansaitsimme pääsyn syksyksi yläloppusarjaan. Positiivista oli, että pystyimme kääntämään monta tiukkaa peliä voitoiksi lyhyestä peliajasta huolimatta. Toki töitä arjessa pitää tehdä paljon ja tasoa nostaa, jotta voimme jatkossa kamppailla myös paikasta KV-turnaukseen, Jännes kertaa.

– Yleisesti Huuhkajaliigan tapahtumat ovat joukkueelle hyviä ryhmäytymisen kannalta, ja tietysti myös joukkueen kollektiivinen pelaaminen menee eteenpäin, kun kohdataan seitsemän erilaista vastustajaa kolmen päivän aikana. On myös mielenkiintoista ja kehittävää saada palautetta omasta ja joukkueen toiminnasta staffin ulkopolisilta henkilöiltä, Jännes päättää.

PU13 HUUHKAJALIIGA TASO 4 KEVÄT 
Sija Joukkue O V T H M P 
EPS 14 11 28–3 36 
OLS/Sininen 14 9–3 23 
VJS 14 9–16 22 
Tervarit-J/Hercules 14 13–6 21 
FC Jazz/YJ 14 9–12 16 
P-Iirot YJ 14 6–14 15 
JIPPO-j/Punainen 14 6–12 12 
JJK-j YJ 14 10 4–18 

TU14/1:n turnaus flunssa-aallossa

TU14/1 osalta odotukset olivat korkealla ja tavoitteena oli saavuttaa suoraan kv-tapahtumaan paikka, joka olisi tullut sijoittumalla sijoille 1-2. Siihen emme tällä kertaa kyenneet vaan pelit menivät vaihtelevasti niin pelillisesti kuin tuloksellisesti. Minimitavoite saavutettiin, eli pääsy syksyksi yläloppusarjaan, josta on mahdollisuus edelleen saavuttaa kv-tapahtumaan paikka.  Valmentaja Aku Jokinen oli kaikesta huolimatta tyytyväinen turnauksen antiin.

– Hyvät fiilikset jäi tapahtumasta. Päästiin pelaamaan useita maan parhaita joukkueita vastaan kovia pelejä, joita arjessa ei ole liikaa. Flunssa-aalto osui meille huonoon saumaan, mikä tietysti vaikutti myös kollektiivin suorituskykyyn. Toisaalta saatiin useammalle pelaajalle arvokasta ensikokemusta näistä peleistä.  

– Tapahtuma vahvisti näkemystä, että ollaan hyvällä tiellä ja nähtiin myös missä ollaan terävintä kärkeä perässä. Jatketaan siis samaan malliin ja kiinnitetään ekstrahuomiota kehityskohteisiin, jokinen kertaa tapahtuman antia.

TU14 HELMARILIIGA TASO 4-5 KEVÄT 
Sija Joukkue O V T H M P 
HJK 14 13 28–2 39 
FC Honka/FC Espoo YJ 14 19–5 27 
ONS 14 14–6 27 
Ilves 14 13–10 20 
VJS 14 11–9 20 
JyPK 14 6–14 15 
TPS 14 10 5–21 
EPS 14 12 1–30 

PU14/1 lähti tapahtumaan odottavaisin mielin. Joukkue on uudistunut edelliseltä vuodelta paljon, kun saimme kauden vaihtuessa hyviä vahvistuksia joukkueeseemme. Viime kauden Huuhkajaliigan pelit olivat olleet joukkueellemme erittäin kovia ja varsinkin maalinteko ja niihin paikkoihin pääseminen oli haastavaa.

Nyt odotukset olivat ihan toiset ja joukkueen tavoitteet paljon korkeammalla. Pelillisesti joukkue onkin mennyt huimasti eteenpäin, mutta maalinteko tuotti haasteita, vaikka paikoille ihan hyvin jo peleissä pääsimme. Hyvin kuvaavaa oli se, että tapahtuman ensimmäisen maalin teimme rangaistuspotkusta.  

– Huuhkajaliiga on todella intensiivinen tapahtuma, jossa pelasimme kolmen päivän aikana kuutta vastustajaa vastaan maan huipulta. Tapahtuma tuo myös oivan mahdollisuuden seuroille, Palloliitolle, valmentajille ja muille joukkueiden toimihenkilöille kohdata toisiaan ja jakaa ideoita ja ajatuksia – tämä on jotakin, josta on meille kaikille paljon hyötyä, kertoo joukkueen valmentaja Miguel Cervera Lopez ja jatkaa:

– Vaikka viime vuosi oli Huuhkajaliigassa joukkueellemme haastava, tulimme tänä vuonna takaisin tavoitteena voittaa jokainen ottelu. Tätä emme saavuttaneet, mutta pelasimme tasaisia otteluita jokaista joukkuetta vastaan ja lopulta sijoituimme neljänneksi, mikä takasi meille paikan yläloppusarjassa. Sijoutus mahdollistaa meille mahdollisuuden jatkaa kovia pelejä maan kärkijoukkueita vastaan. Palasimme Eerikkilästä entistä parempana joukkueena, Lopez vetää yhteen turnauksen.

PU14 HUUHKAJALIIGA TASO 4 KEVÄT 
Sija Joukkue O V T H M P 
Tervarit-j 12 14–4 29 
OLS 12 13–4 22 
JIPPO-j 12 7–4 18 
VJS 12 6–7 14 
P-Iirot 12 4–9 13 
EPS 12 8–13 12 
JJK-j 12 4–15 

Huuhkaja- ja Helmariliigan tapahtumat mahdollisuus myös osaamisen kehittämiseen

Huuhkaja- Helmaripolun tason 4-5 tapahtumissa pelaamisen, kilpailemisen ja tiedon keräämisen ohella on valmentajille tarjolla koulutus hetkiä. Näiden tapahtumien teemana on ollut kv-vertailut marras-joulukuun tapahtumista sekä tyttöjen puolelta maajoukkuevalmentaja Pekko Södeströmin terveiset 2008 ikäluokan maajoukkueen joulukuun pelileiriltä.

– Selkeitä muutamia nostoja ominaisuuspuolelta ja pelisuoritukseen liittyen, sekä joka ikäluokkaan vähän spesifejä nostoja mihin kiinnittää huomioita. Tärkeää onkin, kuinka arjessa treeneissä pystymme kehityskohteisiin pureutumaan ja samaan kv-tasoa kiinni. Yhtenä selkeänä nostona on maalintekoon liittyvät asiat, niin itse suoritus kuin kuinka sinne päästään. Potkutekniikka tuli myös useasti esille, kertoo nuorisourheiluvaiheen valmennuspäällikkö Velimatti Helasterä.

Näissä tapahtumissa pelaajat myös oppivat urheilijana elämisestä varsinkin ravinnon ja levon tärkeydestä. Täällä jos jommassakummassa lipsut niin se näkyy heti kyllä kentällä pelaamisessa.  

– Teemme fyysisistä testeistä tapahtuman alussa nopeuden sekä kevennyshypyn. Sen analysointi on vielä kesken, mutta alustavasti tulokset ovat varsin lupaavia. Varsinkin TU14/1 joukkue pärjäsi kv-vertailussa erinomaisesti. Näin saamme pari kertaa vuodessa vertailukelpoisen tuloksen varsinkin suhteessa kv-tapahtuman joukkueisiin. Voisiko tämä kuulua kuitenkin jatkossa myös kaikkien ”HHP” tapahtumien ohjelmaan? Näin saisimme aina vertailukelpoisia tuloksia! Testien kautta saamme myös vahvistusta olemmeko onnistuneet nopeuden ja voiman kehittämisessä, Helasterä pohtii.

Kokonaisuutena tapahtumat menivät joukkueiltamme hyvin. Huippumenestys jäi vielä odottamaan, mutta mistään alisuorittamisestakaan ei voida puhua. Maalinteko ja oman maalin puolustaminen vaatii paljon töitä tulevana kesänä treenikentällä joukkueilta sekä samalla vaatimustasoa pitää nostaa korkeammalle harjoituksissa että ensin otetaan meitä selkeästi edellä olevat kotimaiset seurat kiinni ja sitä kautta pääsemme lähemmäksi kv-tasoa. Tavoitteita syksyn tapahtumiin jäi saavutettavaksi ja on saada ainakin yksi joukkue U13-U14 vaiheesta ensi talvella kv-tapahtumaan mukaan.