IMG_1580

VJS:n Talenttivalmentaja Jonne Kunnas haluaa rakentaa elämässä hyviä hetkiä

Tammikuussa esittelyvuorossa on VJS:n tuorein tulokas,  talenttivalmentajamme Jonne Kunnas. Mies, joka haluaa rakentaa elämäänsä paljon hyviä hetkiä.

Kuka olet ja mitä teet VJS:ssä?

Jonne Kunnaksella on työkokemusta VJS:ssä nyt noin 2,5 kk ajalta. VJS.ssä työura on vielä lyhyt, mutta valmennustausta pitkä. Mutta kuinka tästä nuoresta miehestä oikein tuli kokenut valmentaja?

-Oma peliura alkoi pienenä poikana KoiPS:ssa, josta sitten siirryin TiPS:iin. Pelasin oikeastaan B-junioreihin saakka eli mitään kauhean isoa peliuraa ei ole takana. Aikanaan minua pyydettiin TiPS.ssä valmentajaksi futiskerhoon ja sitä kautta se valmentaminen oikeastaan alkoi, Jonne kertoo.

Futiskerhoajoista Jonnen kokemus on sittemmin karttunut laajaksi. – Valmentajakoulutusta on takana B-koulutus ja nyt muutaman viikon päästä käynnistyy A-valmentajakoulutus, johon olen menossa, Jonne iloitsee. TiPS:ssä tuli aikanaan mentyä kesätöihin ja lopulta työura eteni seuran päätoimiseksi. Ennen siirtymistään VJS:ään Jonne työskenteli talenttivalmentajana TiPS:ssä. – Takana on myös vuodet seuran johtokunnassa, jäsenenä ja varapuheenjohtajanakin. Vuoden 2016 puolella pääsin mukaan myös vuonna 2001-syntyneiden tyttöjen U15 maajoukkueen valmennusrinkiin. Nyt tänä vuonna maajoukkuevalmennustehtävät kutsuvat edelleen, sillä Jonne on mukana Marko Salorannan vetämässä valmennustiimissä, kun TU16-maajoukkue (2001-syntyneet tytöt) matkustaa helmikuussa UEFA:n Development Tournament-turnaukseen Englantiin. – Tähän astisella valmennusurallani merkittävimpiä henkilöitä ovat olleet TiPS:n Pekko Söderström ja Tuomo Hammarberg, jotka saivat mut innostettua mukana valmennukseen ja jaksaneet sparrata mua kaiken maailman asioissa, antaneet luottoa ja vastuuta ja sitä kautta olen saanut oppia koko ajan lisää, Jonne kehuu entisiä valmennuskollegoita. Hyvä oppi kantaa kauas ja niinpä Jonne tarttui innolla uusiin haasteisiin VJS:n talenttivalmentajana. – VJS:ssä toimin tyttöjen talenttivalmentajana. Eniten teen töitä B-tyttöjen ja -02-tyttöjen parissa, lisäksi vastaan -06-10 tyttöjen tuutoroinnista ja tyttöjen pelaajaputken kehittämisestä, kertoo Jonne nykyisestä työnkuvastaan.

Millaisia ominaisuuksia pelaajalla sitten talenttivalmentajan mukaan pitäisi olla, että voisi kehittyä kansalliselle huipulle?

-Ykkösjuttu on kyllä se, että miten palavasti sä olet valmis harjoittelemaan itse ja miten pystyt ottamaan palautetta vastaan, talenttivalmentaja miettii. – Se että on hyvä harjoittelija ja se palo harjoitteluun lähtee itsestä, se on tärkein lähtökohta. Sen jälkeen voi vasta miettiä mitä teknis-taktisia asioita pelaajlta vaaditaan huipulla.

Mikä työssäsi sitten on parasta Jonne?

-Olen kyllä todella innoissani ja tyytyväinen. Oli hyvä hetki tulla tähän organisaatioon, iso seura, jolla on olosuhteet kunnossa. Ihan huikea fiilis mennä aamuvalmennukseen seuran omaan halliin, pistää valot päälle ja käynnistää treenit. Työntekijänä Jonne kuvailee itseään sellaiseksi, joka on kova tekemään töitä. – Yritän tehdä pelaajien eteen kaiken mitä pystyn. Teknistaktisten asioiden opettaminen tottakai, mutta se että pystyy valmentajana rakentamaan hyvän toimintaympäristön joukkueelle ja pelaajille, on mun mielestä tärkeintä. Se, että ne pystyvät kehittymään koko ajan, sen yritän pitää mielessä joka päivä.

No viekö jalkapallo kaiken ajan elämässä? – Varmaan joo omalla tavallaan vie, mutta mä toisaalta haluankin, että se nyt vie. Seuraan paljon jalkapalloa, niin miesten kuin naistenkin pelejä ja se on todella tärkeää, että tietää, missä mennään niin kansallisella tasolla kuin kansainvälisestikin. Tosin täytyy sanoa, että on todella vaikea löytää peliä, jolloin ei itsellä olisi samaan aikaan omaa tapahtumaa, nauraa Jonne työstään, joka vie helposti kaikki illat ja useimmat viikonloputkin. – Tottakai olen kiinnostunut muistakin asioista ja mitä muualla tapahtuu, seuraan paljon yhteiskunnallisiakin asioita ym.

Mitkä ovat VJS:n vahvuudet tuoreen päätoimisen näkökulmasta?

-Tähän on ehkä helpoin vastata siitä näkökulmasta, mikä mulla oli VJS:stä ennen kuin aloitin täällä työskentelyn, Jonne pohtii. – Mun ennakkokuva oli, että VJS on erittäin ammattimaisesti hoidettu ja iso organisaatio, jossa on vahvoja ja hyviä tyyppejä, olosuhteisiin panostetaan. Seura on mun mielestä jollain tavalla suunnannäyttäjä, pystyy lähtemään sellaisiinkin isoihin projekteihin mukaan, joita ei ennen oo tehty ja silti viemään ne maaliin. Nyt kun olen täällä töissä, niin täytyy sanoa, että ennakkokuva on pitänyt paikkansa ja täyttänyt nämä odotukset kyllä.

Mikä on Jonne sun futisunelmasi?

-Futisammattilaisena mä olen asettanut itselleni tavoitteita ja keinoja, miten pääsisin futisvalmentajana kehittymään. Ei mulla ehkä ole mitään absoluuttista unelmaa, mutta haluan katsoa, mihin tämä mun tie vie. Olen tehnyt paljon erilaisia muitakin työhommia ja parasta on aina niiden hommienkin aikana ollut se hetki, kun illalla pääsee vetämään fudistreenejä, Jonne toteaa.

Pitkät illat ja täydet viikonloput työn merkeissä vievät  aikaa muulta, sen tietävät kaikki valmentajat. – Sekin on tärkeää, että yrittää rakentaa muitakin asioita, rakentaa hetkiä, jotka auttavat jaksamaan, Jonne filosofoi. – Käy vaikka syömässä hyvin tai rakentaa elämäänsä muita hyviä hetkiä, niin ne auttaa ihmistä jaksamaan hyvin.

Kysytään Jonnelta vielä viime kuukauden haastateltavan, Sebastian Söderholmin esittämä kysymys: Miten VJS:n tyttöjen pelaajakehitysputki tulee muuttumaan lähitulevaisuudessa, kun Jonne vastaat siitä?

-Tässä lyhyessä ajassa on fiilis, että tyttöikäluokissa meillä on innostuneita valmentajia, jotka haluavat kouluttaa ja kehittää itseään valmentajana. Kehittämisessä selkeitä steppejä seuran näkökulmasta on ensinnäkin yhtenäistää toiminta ihan nuoremmista ikäluokista alkaen, jotta mennään kaikki samaan suuntaan. Toimintaa pitää kehittää kaikilla tasoilla, korostaa myös kilpailullisuutta, unohtamatta haaste- ja harrastetoimintaa. Ihan huippupelaajille on myös pystyttävä tarjoamaan mahdollisuus kehittyä huipulle tässä seurassa, esimerkiksi treenaaminen ja pelaaminen poikien mukana, jos se on todella lahjakkaalle pelaajalle se paras paikka kehittyä. Meidän pitää linjata, milloin ja mitä me haluamme missäkin vaiheessa tarjota, sparrata joukkueita ja kouluttaa valmentajia sekä teoriatasolla että käytännön valmentamiseen.

Intoa ja osaamista Jonnella riittää. Toivotamme hänelle sekä hyviä työpäiviä kentällä että paljon niitä hyviä hetkiä myös jalkapallokenttien ulkopuolella, jotka yhdessä kantavat läpi elämän.