Joukkue ja valmentaja Taru Nyholm.

Kuva: Olli Rasia

VJS T0405/1 valmistautui kauteen Tallinnassa

Joukkue ja valmentaja Taru Nyholm. Kuva: Olli Rasia
Joukkue ja valmentaja Taru Nyholm.
Kuva: Olli Rasia

T0405/1-joukkue vietti viikonlopun Tallinnassa ja otti sieltä loppukiriä kilpakauden alkuun valmistautumiseensa. Kolmen päivän leirillä pääteemana oli hyökkäyspeli.

  •  Jos tulet katsomaan peliämme en ehkä vielä uskalla luvata, että tunnistettavat mallit ja variaatiot vastustajan puolustuksen puhkomiseen löytyvät, mutta motivoituneesti sitä kohti etenemme. Se päivä tulee vielä, joukkueen vastuuvalmentaja Taru Nyholm sanoo.

Nyholm pelasi itse pitkän uran pääsarjatasolla ja maajoukkueessa. VJS:ssä kuluva kausi on hänelle kolmas vastuuvalmentaja ja ensimmäinen VJST0405/1-joukkueessa. Loppusuoralla on UEFA B huippupelaajille suunnattu valmentajakoulutus. – Pelaajana minulla oli pelille enemmän päätä kuin taitokapasiteetti antoi mahdollisuuden toteuttaa. Ymmärrykseni jalkapallon vaatimuksista on onneksi valmennuksen, liikunnan opintojen ja urheilutoimittajan työn myötä syventynyt, Nyholm pohtii.

Nyholmin mukaan suomi-futis kouhkaa nyt laajalti pelirohkeudesta. Pitää muistaa, että yhteen suuntaan ei voi kumartaa näyttämättä peppua toiseen. – Pelirohkeus ei saa tarkoittaa yltiöpäistä hyökkäämistä. Kaikkia pelin osa-alueita tulee kehittää tasavertaisesti. Peliviisas pelaaja ennakoi ja ymmärtää valintojensa seurauksia. – Pitää olla myös realisti. Pallonhallintaa on aika vaikea pelata, jos perustaidoissa on puutteita.

VJST0405/1 aloittaa kautensa huhtikuussa Uudenmaan piirin TD12 aluekarsintasarjassa. – Pelimme muistuttaa toistaiseksi enemmän fennoskandinaavista pystysuunnan jalkapalloa, Nyholm viittaa Huuhkajien suoraviivaistuneeseen pelitapaan naurahtaen. Joukkueen tähtäin on siinä, että taidot eivät ole este, vaan loputon mahdollisuus.

Joukkue on kaikki

Yksi asia on pyhä. Joukkue. – Yksin et ole kentällä mitään. Onnistuminen tulee yhdessä. Joukkuetta on jokaisen pelaajan opittava kunnioittamaan, Nyholm sanoo.

Viron leirillä onkin treenattu paitsi peliä, myös elämää varten. – Aina sattuu ja tapahtuu. Vai miltä kuulostaa, että yhden hampaasta tuli haava toisen nilkkaan. Seuraavana iltana joukkue oli hotellin tähtiesiintyjä tiputanssillaan. Kiinalaisen turistiseurueen kuvausinto oli loputon.

Pelitaitojen lisäksi harjoitellaan hyviä käytöstapoja, varusteista huolehtimista ja ihmisten kohtaamista. – Pelaajat äänestivät leirillä kolmen pelaajan kapteeniston. Pohdimme millaisia ominaisuuksia kapteeneilta edellytetään, millainen luottamuksen osoitus se on joukkueelta ja minkä vastuun tehtävä mukanaan tuo.

Ohjelma leirillä oli kunnianhimoinen. – Olen ylpeä pelaajista, kuinka he keskittyivät ja heistä välittyi halu oppia. Leirit ovat lisäksi loistava mahdollisuus tutustua pelaajiin arkiympäristöä syvemmin.

Valmentajan ja pelaajan välinen luottamussuhde näyttelee pelissä tärkeää osaa. Sen vuoksi pitää olla valmis tekemään töitä. – Ei se tarvitse aina olla iso hetki, peukku, hymy tai ylävitonen riittää. Pelaajan pitää tuntea, että hän on valmentajalle tärkeä. Tahdon valmentajana olla pelaajan luottamuksen arvoinen.

Tie pelaajasta valmentajaksi ei käy käden käänteessä. Matka on alussa. – Onnistumisten kautta syntyy ilo. Onnistumiset taas vaativat taakseen kovaa ja pitkäjänteistä duunia. Hauskuus ja kova vaatimustaso voisivat mielestäni olla jalkapallon kielikirjassa synonyymeja. Unelma on kasvattaa paitsi jalkapallolle, myös elämälle sivistyneitä ihmisiä, Nyholm kiteyttää lopuksi.

Joukkueen kapteenisto. Kuva: Olli Rasia
Joukkueen kapteenisto.
Kuva: Olli Rasia
Tornista on hyvä tähyillä tietä tähtiin. Kuva: Olli Rasia
Tornista on hyvä tähyillä tietä tähtiin.
Kuva: Olli Rasia