henrikdettmann2 (1)

Henrik Dettmann avaa Vieras pelissä -palstan

VJS julkaisee vuoden 2015 aikana ”Vieras Pelissä” –palstalla urheiluvaikuttajien, tekijöiden ja kokijoiden näkemyksiä liikunnasta ja urheilusta. Palsta ei tahdo pahastuttaa, paheksua tai puolustaa. Sen perimmäinen ajatus on herättää ajatuksia ja tunteita.

henrikdettmann2 (1)

Vieras pelissä –palsta pärähtää käyntiin suoraan suomalaiselta palloiluhuipulta. Koripallomaajoukkueen päävalmentaja ja olympiakomitean huippu-urheiluyksikön palloilulajien vastuuvalmentaja Henrik Dettmann avaa rohkeasti pelin ja kertoo ajatuksiaan VJS-yhteisölle.

Henrik Dettmann, olet kahden pienen lapsen isä ja huippuvalmentaja. Millaista on hyvä lasten valmennus?

Tekemisen tulee olla lapsilähtöistä. Aikuisten tehtävä on innostaa lapsia siinä, missä he ovat parhaimmillaan – leikissä. Lasten tekeminen on aina tavoitteellista, aikuisista riippumatta. Jo kaksivuotias tyttäreni osaa ottaa minua kädestä kiinni ja pyytää leikkimään kanssaan. Tavoitteellisuus lasten urheilussa muodostuu ongelmaksi, kun vanhemmat sekoittavat omat tavoitteensa lasten tavoitteisiin.

Vanhempien rooli on puhuttanut viime aikoina suomalaisessa joukkueurheilukentässä laajasti. Seurat ovat aktivoituneet asiassa ja mm. VJS järjesti pelaajien vanhemmille aiheesta keskustelutilaisuuden. Millaista on hyvä ”urheiluvanhemmuus”?

Me aikuiset emme saa sortua mestaroimaan lastemme elämää. Meidän on oltava lastemme tukena valintojen hetkellä, mutta emme voi tehdä niitä heidän puolestaan. Tärkeintä on olla läsnä. Huonoin vaihtoehto on jättää lapsi turvattomuuteen.

VJS:n organisaatiossa työskentelee kymmenen päätoimista työntekijää. Miten voimme palvella yhteisöämme joka päivä paremmin?

Toivottavasti suurin osa työntekijöistänne joko valmentaa tai on kentän toimijoiden välittömässä läheisyydessä eli urheilun ytimessä. Seuratyön arvo on korkeimmillaan ainutlaatuisissa ja arvokkaissa kokemuksissa ja ihmisten kohtaamisissa arkisessa, aidossa elämässä. Hymy on valtavan arvokas voimavara. Hymyily kannattaa aina.

Työskentelet huippupelaajien kanssa huipputasolla. Kerro terveisesi VJS-pelaajille. Kannattaako loska-Suomessa unelmoida?

Vanhan luterilaisen sanonnan mukaan ”hän, joka uhraa eniten, luovuttaa viimeiseksi”. Harva nousee huipulle, mutta urheilun antamia elämyslahjoja ei voida mitata vain tuloksina. Urheilu kannattaa aina, ja erityisesti sen monipuolinen harrastaminen – etenkin, jos tavoitteena on saavuttaa huippu.

Sadat vapaaehtoistoimijat antavat panoksensa VJS-urheilijoiden ja organisaation käyttöön kentällä ja kulisseissa joka ikinen päivä, satoi tai paistoi. Ja läheskään aina ei paista. Miksi toimia vapaaehtoisena?

Urheiluseurassa useat sukupolvet voivat toimia luontevasti rinnakkain toisiansa arvostaen. Ihmisten kohtaamisesta ja läsnäolosta tulee hyvä mieli. Se itsessään on arvokasta. Tässäkään ei tosin parane mestaroida muita, ja yksilöllisiä kokemuksia on vaikea monistaa. Nostan jälleen esiin hymyn voiman. Sitä kannattaa kokeilla.

Johtamasi huippu-urheiluyksikön tehtävä on lajien välisen vuoropuhelun avulla kehittää suomalaista valmennusosaamista. Mitä menetelmiä suosittelet paikallistasolle?

Arki ei vaadi suurten seminaarien järjestämistä. Menkää seuraamaan naapuriseuranne EVUn tai PuHun pelejä ja yhdessä kahville sen jälkeen. Puhukaa urheilusta. Vierasta lajia seuraamalla oppii paljon omastaan.